prinzessin

2013-11-05
16:40:00

Kaosutmaningen del 2

Jag har tagit igenom mig lite fler böcker i utmaningen, återigen en del srier, men jag gillar serier så det får räknas. Dessutom så fastnade jag lite i mitt läsande då jag inte orkade läsa klart en bok jag var fast i. 
 
18. Läs en bok som handlar om älvor eller alver.
War of the Oaks - Emma Bull
 
 
 
Det har kallats den första urban fantasyboken och om det är så så vet jag inte, det beror nog på vad som räknas. Boken är skriven på 80-talet och det märks. Allt i från vilken musik som räknas som modern till vilka kläder de har på sig. Själva urbanfantasy grejen med olika Fays gillar jag men.... boken lägger även en stor fokus på musik och jag är ganska ointreserad av just den delen Vilket gör att jag inte riktigt föll så mycket för boken som jag önskat att jag skulle. 
 
2. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
Ronja Rövardotter - Astrid Lindgren 
 
 
Tyvärr fick jag bara ta på pocketboken som saknar Ilon Wiklands ilustrationer. Men åhh vad bra Ronja Rövardotter är. de underbara karaktärerna. De fantastiska miljöerna. De faktum som försvinner i filmen som för övrigt är en av de bästa filmerna. Dessutom så är  Mattis en väldigt intressant karaktärsom den extremt känslostyrda pappan som nojar och nojar medan hans hustru är betydligt mer samlad och logisk. 
 
26. Läs en (översatt) bok vars omslag är samma som originalet.
 
Amulett - Kazu Kibuishi
 
En fin liten serie för lite äldre barn. Steampunk, ondska, andra världar, tentakelmonster och en flicka i huvudrollen. 
 
1. Läs en bok vars originaltitel är på svenska.
 
Elin under Havet - Sofia Malmberg
 
 
En snygg ungdomsserieroman om ensamhet och övergrepp. Elin är ensam och när hon tror att hon faktist funnit något så blir hon sexuelltutnytjad av den här personen. vackra ilustrationer och en tematik som ständigt är närvarande. Viktigt och bra. 
 
 
 
 
 7. Läs den första volymen av en serie eller trilogi
 
Doktor Joseph (första delen i stockholm Vodou - Andreas Roman 
 
 
 
Jag måste erkänna att jag har gillar Romans tidigare böcker mer. Speciellt Vigilante, någon i din säng och mörkrädd. det här är dock ingen dålig bok. Den är bara itne fullt så bra. Boken handlar om Joseph som kommer från Haiti men nu bor i sverige och jobbar på försäkringskassan. En dag får han sparken för att han hjälper för många människor och ger dem sina pengar. Detta leder även i längden till att han får problem med familjen och han börjar att använda den vodou som han haft med sig från sitt hemland.  Jag är framförallt nyfiken på hans barn, på den lilla sonen som det är något skumt med och tonårsdottern som verkar ha vodou i blodet. Jag är lite besviken över hur hans hustru beskrivs, Roman kan skriva bättre kvinnor än så. 
Sen har vi den stora frågan:
Varför i helvete är pojken på omslaget vit!? Det beskrivs i princip inga vita pojkar i den här boken. Joseph är från haiti, hans son är följdaktligen inte vit! Blir så trött. Masosolit, jag hoppas på bättring till nästa bok. 
 
28. Läs en bok vars huvudperson har speciella kunskaper/egenskaper/krafter. 
 Locke & Key- Head Games - Joe Hill och Gabriel Rodriguez
 
 
saker börjar hända på alvar nu. Vi får en bättre presentation på de nycklar som verkar finnas i serien och på karaktärerna. Och det är många olika karaktärer som presenteras. Jag tycker om det, det växer mer och mer och jag ser fram emot nästa bok. 
 
Spoilervarning!!!
 
Att ha en nyckel som öppnar folks sinnen så det bokstavligt går att se deras fantasi är fantastiskt. Jag hoppas min fortfarande är i färg! 
2013-11-04
17:19:00

Uppdatering om gamereactor

I dag kom ett mail från lite högre ort. Så här står det:
 
"We have had a talk with the responsible person as the company does not in any way agree with the article in question. Something like that will never be repeated.

Med venlig hilsen / Best regards
Kim Clemstrup Olsen
Legal & Human Resource
Gamereactor / Gamez Publishing A/S"
 
Jag tror nog att det ligger lite mer tygnd bakom det här. Det må vara kort, men det är åtminstone en. "Det var fel vi gör inte om et." Inget som ger mig skulden för att jag skulle vara känslig eller liknande. 
Än sorgligare är dock att läsa komentarena på herr chefredaktörs blogg. Han skriver nämligen att det skulle ha varit satir. Så ser inte satir ut i min mening. Satir måste på någotsätt visa att det är satir inte bara lägga ut stora tuttar. 
Svampriket lyckas bättre att göra satir av Gamereactors lilla misslyckande. Även om jag önskar att svamprikte faktist hittat spelkaraktärer med tydliga paket. Dock är det inte så gott om sådanahär då de ofta är ganska platt mellan killars ben. 
 
Har någon faktist mordhotat dem så är ju det sorgligt. Det är alltid oaceptabelt men jag vet kanppt om jag tror på det, någon idiot kanske men majoriteten av folk som skrivit har nog på sin höjd kallat dem idioter och sexister. 
Vad som däremot kan göra en mörkrädd är komentarerna på bloggen. Det hadlar mycket om att kvinnor med åsikter som inte stämmer överrens med deras ska hålla käft. Ofta dyker även den här retoriken upp.
 
"Att inte vilja ha stora polygona bröst på en lista är att vilja ha censur. Alla femenister/moraltanter vill ha en värld utan humor där allt som någon kan ta illa upp för inte ska få existera, alltså vill de ha censur. Censur är fel. därför ska moraltanterna hålla käft och aldrig uttala sig om något. "  
 
Vem är det egentligen som vill censurera folk?