prinzessin

2011-09-29
22:45:48

Svenska

I går så hamnade jag på ett författarmöte Nene Ormes, förutom att jag planerar att läsa hennes bok så var det ett givande möte. Vi skulle egentligen spela rollspel, men några av oss valde författarmöte i stället, vilket nog var ett alldeles rätt val. En av många ämnen som kom upp var svenska.

Nu ska jag inte gå på som nån språknazist och tala om hur dåliga många börjar bli på svenska, utan jag ska tala om själva språket.

Inom min vänskapskrets, och även generellt bland oss som gillar fantastik och olika former av nörderier så råder i en ganska stor utsträckning en enligt mig oförklarlig förkärlek för engelska.
Det finns många argument för varför de här personerna anser att engelska skulle vara ett bättre språk, En av anledningarna sägs vara att engelskan har fler ord. Kan vara sant, tror det är sant men det spelar inte så stor roll. Som en anekdot kan nämnas att en i min klass, som är från Norge anser att svenskan har fler ord än Norskan, det kanske stämmer det med.

Ett annan orsak kan vara att engelskan låter bättre än svenska. Detta kan jag inte heller hålla med om. Mycket fantastik är kanske inte översatt av världens bästa översättare. I bland kan det vara ett hastjobb, kanske. Självklart ska man helst läsa ett verk, på det språk det är skrivet. En översättning blir även en tolkning, det är inte samma sak.
Dessutom har vi svenskar ett extra filter gentemot engelskan, men en britt kan tycka att namn i de engelska böckerna låter lika lökigt som vi tycker att något i det svenska gör. Det blir bara lite mindre hemskt när det är ett annat språk. Även om man läser mycket engelska, skriver engelska och ser film och serier med engelskt tal, så är ändå engelska ett andra språk. 
Men om man skriver på svenska, så blir det inte lökigt, då kan man använda svenska, fina ord. Ge saker svenska namn, och det låter bra.

För att sedan ge svenskan en annan fördel är hur lätt det är att göra nya ord, på grund av våra dubbelord. Man kan alltid lägga ihop två ord och få ett nytt. Det går inte på engelska.

Ormes, som ju även jobbar på Sciens fiction bokhandeln nämnde hur folk kom in och ville ha Metro 2033 på engelska, för det lät bättre. Men då säger jag, översättning som översättning. Vill de läsa svensk litteratur översatt till engelska då med, för att det låter bättre?

Nej, jag är av åsikten att vi svenskar, bör älska vårt språk, vårda det och använda oss av det. Skriv på svenska om du ska skriva.  Men, att läsa på originalspråk, det rekommenderar jag.
2011-09-29
16:48:45

Steampunktärning

De här tärningarna är ju helt fantastiska. Frågan är om man inte ska köpa några, bara för sakens skull, dock är det kanske lite väll dyrt med typ åttio kronor för en tärning. Synd att de inte gjort en hel serie, med alla olika typer av tärningar, en t4, t10 och kanske de ganska värdelösa t12 och t8 (alltså tärningar med olika antal sidor.)
Fast det hade ju blivit svårt att göra kanske, eftersom det inte är siffror utan just fina kugghjul.

Nåväll, den är gjord som 3Dmodell i en dator, och sedan skrivits ut från en 3Dprinter. De finns i två färger. Jag vill verkligen ha. De går att köpa på etzy.

2011-09-28
14:04:47

Mystik i världen

I Landskrona City så står det i dag om cell nummer 5 på Citadellet. Det sägs att änglamakerskan Hilda Nilsson finns kvar i cellen där hon hängde sig. Det sägs att det rinner blod från väggarna och att hundar fortfarande vägrar gå in där.
Så nån polis tog dit sin hund, och hunden går in utan problem.
Nu vet jag ju inte om jag tror på spöken eller ej, jag vill tro. Det är roligare att tro. Vad som gör mig lite besviken är när en tidning liksom överbevisar myten, skriver oss på näsan om att. Nej vi lever i vetenskapens tidsålder, det finns inga spöken, monster, älvor eller troll. Det enda vi tror på, ska var det vi kan bevisa.

Jag vill ha mystik, jag vill tro att hundar inte går in i cellen (vet två hundar som vägrat), jag vill tro att dimma när det ser ut på ett speciellt sätt, kanske ändå är älvor. Jag vill kunna tro att skogsrået fortfarande finns bland träden och att det bor tomtar på gårdar och i lägenheter.
Det kanske inte är realistiskt, det kanske inte är en del av vår tidsålder. Men vi kan väll lämna kvar lite mystik här i världen, och inte försöka överbevisa allt. Låt oss vara lite skrockfulla.